The Ghost Army

I mars 1945 har tyskarna trĂ€ngts tillbaka till Rhen, som ska försvaras till sista man och ”fĂ€rgas röd av amerikanskt blod”. Hitlers styrkor har dock inte rĂ€knat med den sĂ„ kallade Ghost Army, ett allierat förband som har gjort det till en konst att lura

TITTA NU

Tesla

Robotar, radar och radio. Inget av detta skulle existera, om det inte hade varit för den geniale serbiske ingenjören Nikola Tesla. År 1884 anlĂ€nder Tesla till New York med fyra cent pĂ„ fickan, men snart ska han sĂ€tta ström till hela vĂ€rlden.

TITTA NU

I Was There - Great War Interviews

För hundra Är sedan tog första vÀrldskriget slut. Meningslösheten i den extremt blodiga konflikten tvingade fram soldaternas mest djuriska instinkter. Följ med ner i skyttegravarnas stinkande lervÀlling och in i krigsveteranernas plÄgade inre.

TITTA NU

Building Pharaos Chariot

Marken skakar. Det öronbedövande bullret av hovar och hjul nÀrmar sig i ett dammoln, innan pilar vrÀker ner frÄn himlen. Se arkeologerna ÄterupptÀcka glömda hantverk och Äterskapa ett av forntidens mest skrÀmmande vapen: Den egyptiska stridsvagnen.

TITTA NU

The Genius of Marie Curie

Vagnslast efter vagnslast av mineralet pechblende lĂ€mnas av vid ett skjul i Paris. Inne i skjulet hĂ„ller en av historiens skarpaste hjĂ€rnor pĂ„ med ett arbete som kommer att leda till hela tvĂ„ Nobelpriser – och skaka om det periodiska systemet.

TITTA NU

Death or Freedom - The Jericho Jailbreak

Den 18 februari 1944 susar arton brittiska Mosquitoplan fram pÄ lÄg höjd över Engelska kanalen. MÄlet för deras bomber Àr fÀngelset i Amiens i norra Frankrike. Innanför murarna sitter personer som Àr sÄ viktiga att de mÄste befrias till varje pris.

TITTA NU

Billy The Kid

Han var New Mexicos svar pÄ Robin Hood: En charmerande rebell, som talade för minoriteterna. Samtidigt var han en polismördare och en laglös. Ett vinnande leende och ett okuvligt hÀmndbegÀr gjorde Billy the Kid till den största legenden i Vilda VÀstern.

TITTA NU

AstroSpies

Den 1 maj 1960 skjuts ett amerikanskt spionflygplan ner över Sovjetunionen. Om USA ska kunna fortsÀtta övervaka ryska robotbaser krÀvs det nya metoder, och i största hemlighet vÀljs Ätta piloter ut till ett kosmiskt övervakningsprogram.

TITTA NU

The Bombing of Germany

För 75 Är sedan flög brittiska bombplan in över Hamburg och förvandlade staden till ett glödhett inferno. Totalt 45000 civila tyskar miste livet i Operation Gomorra, och det var lÄngtifrÄn sista gÄngen de allierade lÀt döden falla frÄn himlen.

TITTA NU

Countdown to a Catastrophe - Storms

Orkaner hör till jordens mest destruktiva fenomen och varje Är krÀver de mÀngder av mÀnniskoliv och orsakar skador för flera miljarder kronor. Nu har forskarna upptÀckt att orkaner kan utlösa ett Ànnu dödligare naturfenomen.

TITTA NU

Deadliest Volcanoes

I strÀvan efter att kunna förutsÀga vulkanutbrott anvÀnder forskarna nya metoder. GPS-signaler, UV-kameror och potenta partiklar frÄn rymden avslöjar vulkanernas inre, medan vulkanjÀgare firar sig ner till kokande lavasjöar.

TITTA NU

Invisible Universe Revealed

Knivskarpa bilder av svarta hÄl, stjÀrnbildning och supernovor. SÄ kÀnner vi rymdteleskopet Hubble. Det oerhört kostsamma teleskopet hade dock blivit vetenskapens största fiasko, om inte fem modiga astronauter hade försett det med glasögon.

TITTA NU

Hunting the Elements

De har bildats i kosmiska smÀllar, döende stjÀrnor och högteknologiska laboratorier. GrundÀmnenas explosiva virrvarr av protoner, neutroner och elektroner skapar allt frÄn mÀnniskokroppar och sprÀngmedel till avskrÀckningsmedel mot hajar.

TITTA NU

City Under the Sea

Science Fiction-författare har i Äratal drömt om att kolonisera havet, och nu hjÀlper vetenskapen drömmen pÄ traven. Forskarna har gett sig sjÀlva den ultimata utmaningen: Bygg en sjÀlvförsörjande undervattenskoloni för hundra familjer pÄ tio Är.

TITTA NU

Space Volcanoes

Om du tror att jorden Ă€r det enda vulkaniska klotet i solsystemet sĂ„ tar du grundligt fel. Se forskarna Ă„terskapa de kosmiska vulkanerna – frĂ„n 25 kilometer höga jĂ€ttar pĂ„ Mars till rena helvetesklotet av magma och svavel.

TITTA NU

Building Chernobyl?s Megatomb

Ett nödtorftigt betonghölje, uppfört i hast för trettio Är sedan, vittrar sönder. Dödlig radioaktivitet hotar Ànnu en gÄng Europa. Det finns bara en sak att göra: Bygg en hundrasextio meter hög stÄlkista, som en gÄng för alla ska kapsla in Tjernobyl.

TITTA NU

Destination Mars

Ett rödaktigt sken pÄ himlen har fascinerat mÀnskligheten i Ärtusenden. Nu Àr vi snubblande nÀra att sÀtta fötterna i det röda dammet. BÄde NASA och privata bolag har siktet instÀllt pÄ Mars, medan forskarna hittar möjligt Mars-liv hÀr pÄ jorden.

TITTA NU