Destination Mars

Ett rödaktigt sken pÄ himlen har fascinerat mÀnskligheten i Ärtusenden. Nu Àr vi snubblande nÀra att sÀtta fötterna i det röda dammet. BÄde NASA och privata bolag har siktet instÀllt pÄ Mars, medan forskarna hittar möjligt Mars-liv hÀr pÄ jorden.

TITTA NU

300 Million Years - Human Earth

NÀr ett meteoritnedslag har utplÄnat dinosaurierna vinner en ny djurgrupp mark. Utrustade med motsatta tummar sÀtter primaterna sitt avtryck pÄ Europas utseende. FrÄn uppfinningen av spjutet till anlÀggningen av romerska landsvÀgar.

TITTA NU

300 Million Years - The Big Crash

Europa föddes ur superkontinenten Pangea. Följ med tillbaka till Europas skapelse. Till tiden dĂ„ livet uppstod, dĂ„ Alperna reste sig mot himlen och dĂ„ flygödlor svĂ€vade över Centraleuropa. Avsnitt tvĂ„, ”Human Earth” har premiĂ€r den 23 februari.

TITTA NU

Living in a Parallel Universe

Fiktionen fantiserar om det. Fysikerna kan inte vederlÀgga det. Kvantmekaniken kan kanske bevisa det. Astronomerna diskuterar förekomsten av parallella universum som aldrig förr, och mycket tyder pÄ att vÄrt universum inte Àr det enda.

TITTA NU

Building Chernobyl?s Megatomb

Ett nödtorftigt betonghölje, uppfört i hast för trettio Är sedan, vittrar sönder. Dödlig radioaktivitet hotar Ànnu en gÄng Europa. Det finns bara en sak att göra: Bygg en hundrasextio meter hög stÄlkista, som en gÄng för alla ska kapsla in Tjernobyl.

TITTA NU

Tesla

Robotar, radar och radio. Inget av detta skulle existera, om det inte hade varit för den geniale serbiske ingenjören Nikola Tesla. År 1884 anlĂ€nder Tesla till New York med fyra cent pĂ„ fickan, men snart ska han sĂ€tta ström till hela vĂ€rlden.

TITTA NU

Search for the Super Battery

I jakten pĂ„ framtidens kraftfulla och hĂ„llbara superbatteri ska gamla sĂ„vĂ€l som nya batteriers svagheter testas. DĂ€rför har ett par forskare fĂ„tt drömjobbet – förutsatt att man gillar förstörelse, eldklot och kortslutningar.

TITTA NU

Space Volcanoes

Om du tror att jorden Ă€r det enda vulkaniska klotet i solsystemet sĂ„ tar du grundligt fel. Se forskarna Ă„terskapa de kosmiska vulkanerna – frĂ„n 25 kilometer höga jĂ€ttar pĂ„ Mars till rena helvetesklotet av magma och svavel.

TITTA NU

City Under the Sea

Science Fiction-författare har i Äratal drömt om att kolonisera havet, och nu hjÀlper vetenskapen drömmen pÄ traven. Forskarna har gett sig sjÀlva den ultimata utmaningen: Bygg en sjÀlvförsörjande undervattenskoloni för hundra familjer pÄ tio Är.

TITTA NU

Hunting the Elements

De har bildats i kosmiska smÀllar, döende stjÀrnor och högteknologiska laboratorier. GrundÀmnenas explosiva virrvarr av protoner, neutroner och elektroner skapar allt frÄn mÀnniskokroppar och sprÀngmedel till avskrÀckningsmedel mot hajar.

TITTA NU

Invisible Universe Revealed

Knivskarpa bilder av svarta hÄl, stjÀrnbildning och supernovor. SÄ kÀnner vi rymdteleskopet Hubble. Det oerhört kostsamma teleskopet hade dock blivit vetenskapens största fiasko, om inte fem modiga astronauter hade försett det med glasögon.

TITTA NU

The Genius of Marie Curie

Vagnslast efter vagnslast av mineralet pechblende lĂ€mnas av vid ett skjul i Paris. Inne i skjulet hĂ„ller en av historiens skarpaste hjĂ€rnor pĂ„ med ett arbete som kommer att leda till hela tvĂ„ Nobelpriser – och skaka om det periodiska systemet.

TITTA NU

Deadliest Volcanoes

I strÀvan efter att kunna förutsÀga vulkanutbrott anvÀnder forskarna nya metoder. GPS-signaler, UV-kameror och potenta partiklar frÄn rymden avslöjar vulkanernas inre, medan vulkanjÀgare firar sig ner till kokande lavasjöar.

TITTA NU

Countdown to a Catastrophe - Storms

Orkaner hör till jordens mest destruktiva fenomen och varje Är krÀver de mÀngder av mÀnniskoliv och orsakar skador för flera miljarder kronor. Nu har forskarna upptÀckt att orkaner kan utlösa ett Ànnu dödligare naturfenomen.

TITTA NU

The End of the Solar System

Oceaner kokar bort, stormar rasar med 500 km/tim och till och med sten smÀlter i den oerhörda hettan. NÀr solen inleder sin dödskamp Àr allt hopp ute för jorden. Lyckligtvis stÄr en rad fascinerande planeter klara att bli mÀnsklighetens nÀsta hem.

TITTA NU

AstroSpies

Den 1 maj 1960 skjuts ett amerikanskt spionflygplan ner över Sovjetunionen. Om USA ska kunna fortsÀtta övervaka ryska robotbaser krÀvs det nya metoder, och i största hemlighet vÀljs Ätta piloter ut till ett kosmiskt övervakningsprogram.

TITTA NU

The Wonderful World of Blood

Det skyddar oss mot infektioner och lÀker vÄra sÄr. Blod Àr naturens mest geniala transportmedel, och nu ska det testas till sista droppen. Följ med in i blodkÀrlen och se blodet utsÀttas för allt frÄn ormgift till flottig engelsk frukost.

TITTA NU

Inside CERN

En mystisk spets pÄ en graf. Utgör mÀtningen ett bevis för supersymmetri? Eller har en ny kraftbÀrande partikel registrerats av CERN:s detektorer? De följande tio mÄnaderna fÄr vÀrldens ledande partikelfysiker att drömma stort.

TITTA NU

Magic of Mushrooms

Du tycker kanske att de Àr bisarra eller Àckliga. Svampar Àr emellertid helt oumbÀrliga för jorden. De hjÀlper ditt ÀppeltrÀd att dricka, gör att din juice inte smakar bittert och tar kÄl pÄ infektioner i din kropp. VÀlkommen till svamparnas förunderliga rike.

TITTA NU

The Great Math Mystery

Den landar sonder pÄ frÀmmande planeter, genomsyrar musiken och upptrÀder som perfekta spiraler i allt frÄn solrosor till galaxer. FrÄgan Àr om matematiken Àr en produkt av mÀnniskohjÀrnan eller om den Àr det sprÄk universum talar?

TITTA NU